Zal Wiebes zakken in zijn eigen beerput?

beerput
falco on pixabay
Geschreven door Imelda Schouten

Even een betekenisgevingsmomentje op de bank.

In de tv-documentaire ‘Beerput van Nederland’ vertellen milieurechercheurs hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan. Het centrum van het stookolieparadijs waar bedrijven hun chemisch afval op slinkse manier kunnen dumpen, is ons eigen ‘Rotjeknor’.

Stookolie is de populaire brandstof in de scheepvaart. Er wordt echter massaal mee gefraudeerd. Grote oliehandelaren laten er allerlei verboden stoffen bij mengen, met ernstige milieuproblemen tot gevolg. Een enkel supercontainerschip kan evenveel koolstofdioxide produceren als vijftig miljoen auto’s. En wat doet de overheid?

Volgens minister Wiebes van Economische Zaken en Milieu kunnen milieu en economie goed samengaan. De uitkomst ervan is dat er een nieuwe milieuwet in de maak is, waar diezelfde frauduleuze handelaren en ermee verbonden afvalbedrijven in mee mogen beslissen. Wiebes zei over de nasleep van de aardschokken in Groningen dat de overheid dramatisch had gefaald, de overheid mensen in Groningen had laten zakken. Zou hij begrijpen dat zijn aanpak net zo’n schokkend probleem kan worden, maar dan op nationale schaal?

Nieuwe #Aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

4 reacties

Laat een reactie achter