Wat de informatica-industrie ons laat negeren

Geschreven door Wim van Dinten

UWV wil dat medewerkers weer klanten ontmoeten. Systemen raken onvoldoende de realiteit van mensen. UWV bevrijd: ze was door de informatica-industrie ingevangen. Hoe ziet dat eruit?

Wil je computers kunnen gebruiken dan moet je gegevens in enen en nullen vastleggen. Dat lukt met veel, vooral materiële, topografische en administratieve gegevens. Je moet die bovendien in een oorzaak- en gevolgrelatie kunnen verbinden om er in systemen informatie van te maken. Dit lukt echter niet of nauwelijks bij waarneming, oordeels- en besluitvorming van mensen. En het is ook moeilijk om de condities waaronder je met anderen communiceert elektronisch mee te geven. Gevolg: bij een chat ruik je die ander niet, kunt die niet aanraken, om maar twee aspecten te noemen. Het is vooral functional en maar een klein beetje social communication.

Politici, journalisten, leraren, bestuurders claimen desondanks dat informatisering ons op dit soort manieren een betere wereld brengt. Het is de informatica-industrie gelukt ons massaal te laten negeren wat voor de kwaliteit van leven kern is.

Laat een reactie achter