Vlog: Wat een toestand!

In deze vlog gaat Wim van Dinten in op een vraag over de toeslagenaffaire. Nadat de slachtoffers 30.000 euro hadden gekregen, zei Rutte dat de volgende stap is om dit soort problematiek te voorkomen. Maar, merkte iemand op, ik dacht dat het een toestand was en die kan je toch niet even met 1 ingreep veranderen?

Wat is een toestand eigenlijk? Kan je zien wat essentieel is in zo’n toestand, hoe zo’n toestand is ontstaan en wat je erin zou willen veranderen? De toeslagenaffaire bijvoorbeeld gaat niet alleen over de belastingdienst, maar ook over de Raad van State, de rechters, de politici, de tweede kamer, de regering, organisatieadviesbureaus, ICT.

Wim vertelt hoe het herkennen van vormen van betekenisgeving je helpt om een toestand te overzien, wat je zou willen veranderen en wie of wat daarin dan wel of niet meer passend is.

Deze vlog is ook als podcast te beluisteren.

Wil je voortaan onze nieuwsbrief ontvangen?

3 reacties

 • Geachte heer van Dinten, beste Wim,

  Allereerst veel dank voor de vlogs over de Toeslagenaffaire.
  Wat ik mij afvraag: hoe breng je tegenwicht aan in organisaties? Op de “wipwap” tussen “bedoeling” en “beheersing” wint beheersing altijd, mede omdat daar straf- cq beloningssystemen aan gekoppeld zijn (of je nu kijkt naar de zorg, onderwijs, belastingen of zakenleven). Nooit wordt er in organisaties gestuurd op “bedoeling”: heeft u enige suggestie hoe we de “wipwap” in evenwicht kunnen brengen?

  Met hartelijke groet,

  Frans Duynstee

  • Beste Frans,
   Hartelijk dank voor de mooie reactie. In een van de volgende vlogs ga ik hierop in.
   Vriendelijke groet,
   Wim

  • Geachte meneer Duynstee, beste Frans,

   In de vlog van afgelopen zaterdag behandeld Wim bevlogen uw vraag. U kunt deze vlog hier bekijken.

   Met vriendelijke groet,
   Nicolien

Laat een reactie achter