Stilte

Geschreven door Wim van Dinten

Respect voor anderen wil zeggen dat iedereen uit alle vormen van betekenisgeving een eigen combinatie mag maken, daarnaar kan leven en het ook anderen gunt. Het is de kern van democratie. Rationele-sociale betekenisgeving domineert, zelfreferentiële en evolutionaire betekenisgeving zijn nooit ver weg.

Het belangrijkste wapen van een democratie is dat mensen dit voorleven en de organiserende elite ernaar handelt. Mensen uit andere culturen moeten de superioriteit ervan kunnen herkennen en ervaren. Ze kunnen alleen in evolutie democratiseren. Wie dat uit het oog verliest gaat Rumsfeld achterna. Zie ook De bril van de Volkskrant.

De organiserende elite van een democratische staat zondigt tegen haar grondslag als in haar oordeel en besluitvorming zelfreferentiële-rationele betekenisgeving vrijwel volledig domineren. Je krijgt oordelen als van Rutte: “Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid, maar nooit zelfcensuur.” De veiligheidsindustrie en politici gaan dan op Parijs parasiteren en voorlichters geven berichten af die ze hadden vastgehouden, zoals over vlucht MH17.

Een democraat wordt stil van Parijs, heel stil.

Laat een reactie achter