Obroni wawu

Foto: iamnotpablo op MorgueFile.
Geschreven door Imelda Schouten

De Humana-textielinzamelzak ligt weer in de bus. “Humana is een gecertificeerde organisatie.” “Het ingezamelde textiel wordt gesorteerd en opnieuw gebruikt in Europa en Afrika.” En: “Alle opbrengsten komen ten goede aan ontwikkelingsprojecten…”

Obroni wawu ‘dode kleren van de witte man’ zijn booming business. Zie de docu ‘Het tweede leven van je kleerkast’ / ‘The Secret Life of Your Clothes’. Bijna dagelijks arriveren duizenden balen in Ghana, meer dan 1 miljoen euro per week waard. Handel in de kleding betekent: Ghanese handelaren aan de top van de keten die 20.000 euro per dag kunnen verdienen; inkomen voor talloze mensen, vooral ook vrouwen; kant- en klare kleding, ook voor de heel armen betaalbaar; geen maandenlang weven en naaien van traditionele kente-kleding meer; Ghanese naaiateliers exporteren naar de VS omdat hun kleding te duur is voor de thuismarkt.

Gekeken vanuit evolutionaire betekenisgeving: aan welk ontwikkelingsproces draag je met je oude kleding bij? Je zou graag willen weten wat Ghanese handelaren met hun winst doen.

 

Laat een reactie achter