Mijn God dwingt me tot niets

Geschreven door Imelda Schouten

Advertentieteksten van afgelopen week: ‘Mijn God trouwt ook homo’s. Mijn God dwingt me tot niets. Mijn God weet dat geloven geen aangeleerd gedrag is. Het moet uit jezelf komen!’ 
De Remonstrantse gemeenschap is het eerste adverterende kerkgenootschap.

Het moet uit jezelf komen!
Modern is het, net als de teksten, die overduidelijk zelfreferentiële betekenisgeving ademen: ‘Geloof begint bij JOU’. Mensen bepalen zelf hoe god is, hun eigen god. Sterker nog: laat een ander je niets vertellen, jouw geloof moet uit jou komen. Dat je God zelf kunt boetseren volgens door jouw gewenste eigenschappen, is met recht vernieuwend.

De Remonstrantse kerk vraagt op haar website of mensen vriend willen worden en ze hoopt dat haar gemeenschap groeit. Daar spreekt sociale betekenisgeving uit: we verbinden ons met elkaar. Dat is weer niks voor iemand die zelfreferentieel is.

Je krijgt het gevoel dat de Remonstrantse kerk op zoek is. Het prettige daarvan is dat het niet dwingt en enorme ruimte geeft.

Laat een reactie achter