Immigratie en Europa

Geschreven door Wim van Dinten

Is een multiculturele samenleving mogelijk als autochtonen steeds meer uitgaan van zichzelf?

Hij vond de islam een gevaarlijke achterlijke godsdienst. Ayaan Hirsi Ali profileerde zich ermee. Geert Wilders nam het als stelling over. Alle drie surften ze op de stelling dat de multiculturele samenleving was mislukt. Immigranten zouden zich niet aanpassen aan Nederlandse gebruiken en waarden.

Maar is een multiculturele samenleving mogelijk als autochtonen steeds meer uitgaan van zichzelf? Dan hebben ze steeds minder ruimte voor anderen, laat staan voor mensen uit een andere cultuur. Na verloop van tijd wordt niet meer geaccepteerd dat immigranten handelen naar hun oriëntatie, terwijl ze niet anders kunnen. Wij ook niet, als je elders kolonies Nederlandse ex-patriats ziet.

Het Europese project staat op klappen als burgers in Europa niet meer als één volk worden beschouwd en we denken grenzen nodig te hebben. De euro kun je dan ook bij het oud vuil zetten. Immigranten zijn de spiegel waarin je ziet hoe Europeanen nu in de wereld staan.

1 reactie

  • Tja, Europa. Gisteren stond in NRC een interview met Klaas Knot, de baas van de Nederlandse Bank. De titel was een brwezeing: Griekenland is een geval apart. Aan het einde van het interview stond na het statement dat Griekenland sowieso moet hervormen de volgende sluierzin: Het is dan ook aan Griekenland om te bewijzen dat dit aanpassingsproces ook in een vast wisselkoersarrangement (3x woordwaarde ) met concurrerende economieebn als Nederland en Duitsland mogelijk is. Ik denk deze dagen nog wel eens terug aan een interview met de heer Dreesman uit de jaren 80. Die had destijds tegen de trend van focus op de core business’ een zeer divers conglomeraat opgebouwd. Op de vraag van de interviewer of er nu echt geen enkele lijn in zat, antwoordde hij: Jawel, mijn uitgangspunt is altijd geweest: Begin geen business voorbij Luik’, want daar begint Zuid Europa

Laat een reactie achter