Hoe wordt in de Nederlandse media gekeken?

foto door Lusi op RGBStock.com
Geschreven door Wim van Dinten

In BBC-Newsnight van 24 juni werd verteld hoe de onderhandelingen tussen de Griekse regering, het IMF, de ECB en de EU verliepen.

Het Griekse voorstel van 21 juni ging uit van enige belastingverhoging en enige pensioenverlaging en een schuldsanering van 35 miljard. Het werd met optimisme verwelkomd. Het IMF vindt zelf dat de pensioenen verder omlaag moeten en dat Europa schuld saneert. De ECB vindt op haar beurt dat de belasting meer omhoog en pensioenen verder omlaag moeten dan in de Griekse voorstellen; en van schuldsanering kan geen sprake zijn. De EU vindt dat de belasting hoger moet en schuldsanering onbespreekbaar is. Om eruit te komen werden de eisen van IMF, ECB en EU bij elkaar opgeteld, waardoor maximalisatie ontstaat. De Griekse premier Tsipras noemt dit absurd.

Voorspelling: in de Nederlandse nieuwsprogramma’s zal de komende dagen de lijn van de EU-voorlichters gevolgd worden. Ze zullen zeggen dat de Grieken niet bereid zijn te voldoen aan de eisen die de EU stelt en dat dit aan de Grieken zelf ligt.

Laat een reactie achter