Hoe krijg je de huizenprijs onder controle?

huizenprijs
Geralt on pixabay
Geschreven door Wim van Dinten

“De tweede bubbel is hard in de maak”, zei m’n tandarts. “De huizenprijzen vliegen de lucht in.”

Hij vond het dom: “Hoe moeten jonge mensen nou nog aan een huis komen?” Ik kon nog net zeggen dat de lage rentestand ervoor zorgt dat mensen een hogere hypotheek kunnen nemen, maar moest daarna anderhalf uur op zijn stoel met mijn mond open. Ik ging erover denken.

Ik vroeg me af: kun je voor de prijs die mensen bereid zijn te betalen inmiddels niet goedkoper het huis slopen en opnieuw bouwen? Dat doe je niet, maar het geeft wel een orde van grootte waar je niet boven zou moeten willen gaan. Je zou aanbieders kunnen verplichten dat herbouwbedrag kenbaar te maken. Als je dat bedrag weet, ga je dan ander koopgedrag vertonen? Ik zei dit tegen mijn tandarts. Hij bleef even stil en zei: “Een interessante gedachte, zou dat werken?”

Wat denkt u?

Nieuwe #Aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

Laat een reactie achter