Hoe je iemand aanspreekt op gedrag

Geschreven door Nicolien Pul

Ik zit bij mijn Filippijnse vriend Eric achterop de motor in Puerto Princesa (Filippijnen). We worden omringd door tricycles, motoren, minivans, auto’s.

Opeens razen twee jongens op motoren ons voorbij en manoeuvreren zich snel overal tussendoor. Eric moppert. Iets verderop staan ze stil bij een winkeltje. Eric stopt ook, ik krijg het warm ‘O nee, nu komen er problemen!’

Eric is niet bang te vechten mocht het nodig zijn en ik zie het al helemaal gebeuren… Hij spreekt de jongens aan, het klinkt iets rustiger en krachtiger dan zijn normale toon. Wat hij zegt versta ik niet goed, iets over hun rijgedrag. De jongens kijken een beetje schichtig en ontwijken Erics blik. Ze zeggen een paar keer “Sorry sir” en knikken. Dan rijden we verder.

Geen vechtpartij, grote mond, iets waar ik in Nederland rekening mee zou houden als je een stel jonge jongens aanspreekt. Hier heeft sociale betekenisgeving (nog) grote invloed: Eric kon hen gewoon aanspreken en de jongens leken dat te respecteren.

Laat een reactie achter