Geld dat stom is, leidt tot recht dat krom is.

belasting
Europese Commissie, press-release_IP-16-42_nl
Geschreven door Leo Huvers

Na Nederland over Starbucks en Groot-Brittannië over Google en Starbucks is inmiddels ook België door de Europese Commissie aangesproken op het geven van onrechtmatige belastingvoordelen. Ze moet 700 miljoen euro terugvorderen bij 35 multinationals.

Voor de belastingvoordelen die Nederland in onderonsjes met multinationals regelt, hebben ze in België een wet gemaakt. De wettelijk geconstrueerde grondslag is ‘vergelijking van de hypothetische winst van een hypothetische niet-multinational, die lager uitvalt wegens gebrek aan schaalvoordeel.’

Anders gezegd: bedrijven die deel uitmaken van een multinational mogen hun overwinst (extra winst die ze zouden weten te behalen omdat ze tot een multinational behoren) van hun belastingaanslag aftrekken. Dat leidt tot tussen de 50 en 90% korting op de vennootschapsbelasting. Het creëren van extra werkgelegenheid door multinationals was ooit het argument daarvoor, maar dat is allang niet meer waar.

Heeft iemand enig idee hoe de Belgische overheid aan haar burgers kan uitleggen dat deze wetgeving bijdraagt aan een rechtvaardige samenleving?

Laat een reactie achter