De Grenfell-Ramp

Grenfell
Vox Political
Geschreven door Wim van Dinten

De Grenfell Tower, Kensington, Londen. Het werd een brandende kolom in een wijk met nog meer van die woontorens.

Er zijn mensen gesprongen, baby’s naar beneden gegooid en opgevangen. Je ziet een man voor een raam met een mobiele telefoon en je weet dat hij niet zal overleven. Je hoort een jonge man wiens broers, vader, moeder en zus in hun appartement op de 20ste verdieping waren. In het laatste telefoongesprek zei zijn moeder dat ze hoopte dat hij haar kon vergeven als ze ooit iets lelijks tegen hem had gezegd. Hij is gebroken. Je ziet veel mensen die niets meer kunnen zeggen.

Twee avonden later vertelt iemand in Newsnight dat de oorzaak ligt in het beheer van die towers. Dat gebeurt door ALMO’s: arms-length management organisations. Ze zorgen ervoor dat de overheid niet direct aansprakelijk is en worden door diezelfde overheid budgettair gekort. Ze zijn immuun voor klachten van bewoners. De Grenfell-ramp kon ontstaan omdat de overheid en zo’n ALMO alle betekenis in geld uitdrukken.

Nieuwe #Aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

[wysija_form id=”2″]

1 reactie

  • Dit is de ideale manier voor een overheid om iets te doen aan het door hen waargenomen verschijnsel van overbevolking, toch? Je stopt mensen massaal bij elkaar (iets dat compleet in strijd is met hoe mensen miljoenen jaren lang hebben geleefd) en je laat vervolgens een leuk virusje vrij of een toren gaat in de fik. Je kunt dan ook nog beweren dat een bepaalde bevolkingsgroep er schuld aan heeft en zo creëer je nog weer meer verdeeldheid en argwaan onder de bevolking.

Laat een reactie achter