De banaliteit van het kwaad 2

Organisatie
3dman on pixaby
Geschreven door Wim van Dinten

Volgens Hanna Arendt ontstond de banaliteit van het kwaad in organisaties ergens in een gebied tussen samenwerken en macht.

Adolf Eichmann, verantwoordelijk voor de dood van talloze Joden, was lid van de SS en dan nog een bijzondere groep daarbinnen. Leden werden aan elkaar geketend via misdaden en loyaliteit aan de Führer.

Wat ik vaak zie is dat mensen die samenwerken op elkaar betrokken raken. Worden ze in hun werk ondergedompeld in systemen en procedures die ze moeten volgen en afgerekend op de vraag of ze dat goed doen, dan is de buitenwereld ver weg. In de wisselwerking tussen organisatie en buitenwereld krijgt na verloop van tijd alles betekenis vanuit wat het aan de binnenkant betekent. Zelfs bij contacten met mensen uit de buitenwereld blijven medewerkers handelen vanuit de binnenkant als maatstaf. Kijk naar organisaties voor schadevergoeding in Groningen, bij veel gemeenten, bij banken en je herkent het soort omgevingen waarin mensen onverschillig worden en de banaliteit van het kwaad toeslaat.

[wysija_form id=”2″]

Nieuwe #aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

Laat een reactie achter