Arrogant simplisme

flckr.com Freedom House /CC.
Geschreven door Wim van Dinten

Hoe bestrijd je mensen die zeggen dat ongelovigen als mieren zijn waarmee je kunt doen wat je wilt? Is ons strijdplan dan hen ‘met wortel en tak uit te roeien’?

Het zijn en blijven mensen. Ze zijn op een of andere manier zo geworden, groeiden op in een omgeving die er aanleiding toe gaf. Ze hebben ervaren dat wat er voor hen toe deed is ontkend; dat werd genegeerd wat voor hen bepalend is voor leven. Het door ons werpen van bommen en gebruik van excessief geweld rechtvaardigt voor hen hun oordeel over ons. Je mag verwachten dat door bommen werpen ongeveer net zoveel mensen zich tot hen bekeren als je denkt uit te roeien. Intussen ga je in je fanatisme op hen lijken.

Of laten we zien dat onze cultuur een betere wereld geeft?
Dan moeten we daarnaar handelen en hebben we nog een weg te gaan.

Nu lijken we te verdrinken in arrogantie en simplismen.

[wysija_form id=”2″]

2 reacties

 • Wat heerlijk om eens iets te lezen van iemand die tot meer in staat is dan alleen maar steeds weer al die stereotiepe uitspraken herhalen en herkauwen.

  Het is grappig hoezeer wij onszelf zo geweldig beschaafd vinden. We hebben zo’n 2 miljoen burgers in Irak om zeep geholpen, waaronder een half miljoen kinderen. In de 200 jaar dat de VS bestaan zijn ze bijna constant verwikkeld geweest in allerlei oorlogen om vooral zoveel mogelijk grondstoffen op te strijken door andere samenlevingen te ontwrichten of te destabiliseren. Wat zijn we toch geweldig beschaafd en oh-zo “democratisch”. Ons dominante geloof, het wetenschappelijk materialisme, zorgt voor de alsmaar verder schrijdende vernietiging van soorten en de planeet.

  Het grappige is daarbij dat we ondanks al onze vermeende vooruitgang nog niet eens fatsoenlijk met elkaar kunnen omgaan. Erg gelukkig zijn we bovendien ook niet in dit landje vol zeurende zuurpruimen :-). We zijn we toch een tenenkrommend zielige soort 😉 …

  • Goedemorgen Richard, dank voor je commentaar. Daar kan ik wat mee in aardnootjes en artikelen.

   Herkauwen en herhalen in de media zie je bij vrijwel elk onderwerp.
   Bijvoorbeeld: afgelopen week was ‘de week van de stress’. Nauwelijks aandacht voor de invloeden die onder stress zitten. Na die week is de aandacht ervoor weg, terwijl de invloeden die ertoe leiden blijven. Het zal zo ook gaan – verwacht ik – met de klimaatconferentie in Parijs. Zolang die loopt zal ze ongeveer zoveel aandacht krijgen als een calamiteit. Daarna verdwijnt het vrijwel uit de media. De schade aan het milieu loopt door, want alle invloeden blijven of veranderen te weinig.

   Aan verschijnselen en gebeurtenissen evolutionaire betekenis geven (dat wil zeggen aan alle invloeden die er zijn en die tot het optreden van het verschijnsel dat je waarneemt kunnen leiden domineren je oordeel) is onmogelijk als zelfreferentiële en rationele betekenisgeving je oriëntatie domineren. Die oriëntatie is inmiddels dominant bij politici en journalisten. Wat in de krant en op tv verschijnt is erdoor bepaald. Dat kan onmogelijk anders.

   Deze oriëntatie domineert overigens onze tijd. Je herkent haar als invloed die onder zowat elk probleem zit dat in onze omgeving is ontstaan. Dat zie je echter pas als je vormen van betekenisgeving expliciteert en onder woorden kunt brengen.

   Met vriendelijke groet,
   Wim van Dinten

Laat een reactie achter